atlantis-banner

CRNA GORA dogodine domaćin skupštine Evropske Konfederacije Udruženja kapetana (CESMA) ?

kapetani 0 13.1.15Redovna godišnja Skupština Evropske Konfederacije Udruženja kapetana (CESMA) održana je minulog vikenda u Rigi, glavnom gradu Letonije, a prisustvovao joj je i predstavnik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore iz Kotora, kapetan Vjeko Radimir.

 

 

 

 


Sa tog skupa upućen je poziv našoj državi da ako može, u maju naredne Crna Gora bude domaćin ovog značajnog međunarodnog stručnog pomorskog skupa.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

Skupština u Rigi je okupila članovce CESMA iz 17 država, kao i predstavnike srodnih udruženja i predavače sa pomorskih fakulteta iz Švedske i Letonije, te predstavnike letonskih pomorskih vlasti.

cesma 1 17.5.17

“Razmatrana su mnoga pitanja iz oblasti pomorstva, bezbjednosti, kadrova u pomorstvu, implementacije savremenih uređaja sledeće generacije, te zaštite i kriminalizacije kapetana. Vođeno je više bilateralnih razgovora o iskustvima drugih država, kao i o koordinaciji sa pomorkim institucijama – od Međunarodne pomorske organizacije IMO, do lokalnih vlasti. Podržan je put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj Uniji i pozitivno ocijenjeno značajno prisustvo naših kapetana na najpoznatim svjetskim firmama. Primjećen je povratak Crne Gore na Bijelu listu EU vezno za certifikate u obrazovanju i pomorstvu”- kazao je kapetan Radimir, dodajući da je usvojena agenda nastupa predstavnika CESMA na međunarodnim konferencijama za ovu godinu i usvojen je budžet te organizacije.

cesma 2 17.5.17

Radimir je dodao da bi domaćinstvo godišnje Skupštine CESMA 2018, bilo veoma značajno za našu državu i pomorstvo i naglasio da su sussjedne države – Hrvatska , Slovenija, Italija i Bugararska, već bile organizatori po jednog takvog skupa. Dodao je da su na dvodnevnoj Skuoštini CESMA u Rigi pored ostaloga, vođene i stručne diskusije iz oblasti pravne zaštite kapetana u slučajevima nezgoda ili zagađenja mora, a detaljno je raspravljano o implementaciji projekata o smanjenju pisanih dokumenata na brodu, nesrećama tokom vježbi na brodovima, ISPS propisima i njihovom pojednostavljivanju, te drugim stručnim temama koje se tiču uloge zapovjednika broda u modernoj svjetskoj pomorskoj industriji.

 

 

 

 

Izvor: S.L. / www.bokanews.me

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design