atlantis-banner

MSC preuzima luku San Pedro, drugu po veličini u Obali Slonovače

obalaslonovače 0 31.5.17Kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC) potpisala je prije par dana koncesioni ugovor na 35 godina sa lukom Sn Pedro, drugom po veličini u Obali slonovače, a sve u sklopu dogovora o nadogradnji i modernizaciji tamošnjeg već postojećeg kontejnerskog terminala.

 

 

 

 


Obala Slonovače je vodeći svjetski proizvođač kakoa.Više od polovine ukupne proizvodnje se izvozi preko luke San Pedro, koja se nalazi na zapadu, a u blizini najbržerastućeg regiona ove afričke zemlje.

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level. Detalje saznajte OVDJE.

Prema ugovoru, investicije u modernizaciju luke će iznositi oko 300 milijardi CFA franaka (510 miliona dolara), od kojih će sa oko 130 milijardi CFA franaka učestvovati direktno MSC.

obalaslonovače 1 31.5.17

Prema planovima švajcarskog brodara novi terminal će biti u stanju raditi sa brodovima do 14.000 Teu, a San Pedro bi u narednim godinama trebao postati jedno od najvažnijih pomorskih čvorišta na zapadnoafričkoj obali.

Inače, Obala Slonovače pripada francuskom govornom području i najveća je ekonomija Zapadne Afrike. Nakon decenije krvavih građanskih ratova i političkih previranja, ova država se svrstava među najbržerastuće ekonomije u svijetu i predstavlja jednu od najboljih destinacija za strana ulaganja na Afričkom kontinentu.

Komentari  

#1 ivan 01-06-2017 09:43
neka obrate.paznju na lukobran, prije nego krenu da rade luku... bio, vidio....
Citiraj
web design