atlantis-banner

POMORSKO učilište Atlantis iz Splita nudi svim pomorcima iz regiona: High Voltage Operation and Management Level

split 0 8.12.15Pomorsko Učilište Atlantis instalacijom uređaja za High Voltage proširilo je ponudu edukacije. U suradnji sa Končar EU izradilo je najsuvremeniji uređaj za visoki napon na brodovima, a sve u skladu sa ispunjenim uvjetima utvrđenim Tablicama za High voltage – operational level A-III/1 i High voltage – management level A-III/2, A – III/3 Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca, STCW 1978

 

 

 

 

Polaznici tečaja steći će potrebna znanja u radu s pomorskom visokonaponskom opremom s osobitim naglaskom na rad na siguran način, postupcima koji bi trebali uslijediti prije, za vrijeme te poslije svakog rada sa visokim naponom. Za visoki napon vrijede stroži propisi i procedure kako bi se maksimalno smanjila mogućnost grešaka koje u pravilu imaju katastrofalne posljedice prije svega na električnu opremu ali i na gubitak ljudskih života.

Posada koja dolazi u kontakt s visokonaponskim dijelovima sustava mora biti posebno educirana i prije svega svjesna opasnosti kojoj se izlaže. Zato je važno pridržavati se pravila o sigurnom rukovanju.

Pomorsko učilište Atlantis prepoznatljivo je po svom programu iz segmenta brodske elektrotehnike i elektronike. Učilište je prvo krenulo s programom izobrazbe za časnike elektrotehnike (ETO).

atlantis 111 19.10.2016

Treninzi visokog napona se izvode prema STCW konvenciji, a cilj je upoznati polaznike sa visokim naponom i specifičnim brodskim uvjetima.

High Voltage trening namijenjen je časnicima stroja odgovornih za stražu u strojarnici i časnicima elektrotehnike.

Trening se sastoji od teoretskog dijela koji će se izvoditi u učionici i praktične nastave u specijaliziranom kabinetu, a sve u sigurnom okruženju. Radna razina se odnosi na časnike stroja i električare. Radi se o treningu gdje se polaznici upoznaju sa osnovama visokog napona i radom i održavanjem uređaja visokog napona. 

atlantis 222 19.10.2016

Na upravljačkoj razini osim već navedenih kompetencija polaznici rade na sigurnosnim procedurama: procjena rizika, izdavanje dozvole za rad, dozvole za testiranje visokonaponskog postrojenja na broda. Trening je namijenjen višim časnicima u stroju sa zapovjednom odgovornošću.

Predstavljeni uređaj je središnji uređaj za rad sa visokim naponom. Blok je izrađen sa tvrtkom Končar, a u njega je ugrađena najsuvremenija oprema proizvođača Siemens, ABB i Schneider koji se nalaze na brodovima. 

atlantis 333 19.10.2016

Osnovni dio visokonaponskog bloka je prekidački dio koji služi da prekida dovod struje. Drugi dio je sabirnički dio kojima dolazi struja potrebna za napajanje. U kabelskom dijelu nalaze se kabeli koji se spajaju na priključke i transformatore. Upravljački ili nadzorni dio ima integrirane sve sigurnosne i upravljačke funkcije povezane sa visokim naponom. Najvažniji dio za osoblje je kanal koji služi za odvod neželjenog tlaka, električnih lukova i bljeska. 

Nad opremom je provedeno testiranje pa čak i na udarce, naginjanje i vibracije što su standardna testiranja za brodsku opremu.

Visokonaponski vakumski prekidač proizvela je tvrtka ABB te je prilagođen radu u paru. Postoje točno određene procedure koje treba zadovoljiti u radu sa ovim uređajem čime se realno simulira rad sa uređajem.

Pomorsko učilište Atlantis osim izobrazbe prema uvjetima konvencije STCW vrši i prekvalifikacije za pomorske nautičare, tehničare za brodostrojarstvo te treninge za jahte, brodice i cruising industriju.

Također, važan dio ponude čine i nekoncesijski (tailor made) treninzi. Učilište Atlantis je certificirano od strane Lloyd-a i CRS-a.

Dokumentacija isporučena sa uređajem omogućava brzo pronalaženje kvarova. Ona služi za serviranje kvarova i održavanje uređaja. Pri radu sa visokim naponom bitno je koristiti zaštitna sredstva koja će se moći kasnije vidjeti.

Kontakt:

Martime Education and Training Center Atlantis
Mike Tripala 6, 21000 Split
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Tel.: + 385 (0)21 339-166
Fax: + 385 (0)21 323-078
Mob.: +385 (0)98 980 6252

Komentari  

#1 BOBAN TOSIC 03-03-2017 06:56
Dobar dan i postovanje.
Ja sam Brodski elektricar sa iskustvom preko 15 godi zaposlen sam na jednu Holandsku kompaniju. Zanima me koja je procedura za polaganje ispita za ETO i High voltage. Posto sam zauzet poslom, moze li nekako skracenim postupkom da zavrsimo taj moj problem da ne dolazim do vas, ili nekako drugacije???
Zivim u Crnoj Gori i za par dana trebam da idem na brod...
S postovanjem

Boban
Citiraj
web design