atlantis-banner

PULSKI Uljanik gradi kruzer sa šest zvjezdica za krstarenja Antarktikom!

antarktik 0 31.1.16Pulski Uljanik dogovorio je izgradnju prvog luksuznog kruzera na svijetu, sa čak šest zvjezdica. Vrijedan je oko 200 miliona eura, a biće namijenjen plovidbi polarnim područjima! Tako će se uskoro kruzerom moći posjetiti daleki Antarktik.

 

 

 

 


Cijena – prava sitnica, oko 150 hiljada dolara po osobi! Prvi putnici zaploviće 2018., kada će Uljanik završiti gradnju.
Sve kabine, njih 114, imaju balkon. Ima apartmana i od 100 kvadratnih metara, a najmanja kabina ima 30 kvadrata. Brod će biti dugačak 160 metara, ali će prevoziti samo 240 putnika, kako bi im se mogli ispuniti svi zahtjevi. Na tri putnika dolaze čak dva člana posade.

antarktik 1 31.1.16

Na tender za gradnju tog zahtjevnog broda, koji će putnicima omogućiti da helikopterom posjete svaki dio Antarktika, javila su se i španska i italijanska brodogradilišta. Pobijedio je Uljanik, koji odavno radi specijalizovane brodove i potvrđen je kao fleksibilno brodogradilište kada je riječ o zahtjevima naručitelja.

antarktik 4 31.1.16

Serđo Pajković, direktor prodaje, ističe kako Uljanik ima 400-500 inženjera od koji je velik dio projektanata koji su spremni na sve izazove.

antarktik 2 31.1.16

Ipak, ovakav brod još nisu izradili. Pogoniće ga motori koji, kada je riječ o ekološkim standardima, svjetska brodogradnja još nije vidjela, dok trup mora imati sve potrebno za lomljenje leda.

Sigurnost mora biti maksimalna. Brod ima dvije strojarnice – ako jedna i izgori, sigurno može stići u luku, kaže vođa projekta Atif Softić.

antarktik 3 31.1.16

Australijska kompanija koja je naručila kruzer u svojoj floti ih ima 20-ak, ali samo za plovidbu rijekama. Ovo im je prvi kruzer za plovidbu polarnim područjima i prvi na svijetu tako visoke ICE-klase!

 

 

 

Izvor: Bokanews.me

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

web design